Preloader Close
Op.Dr.Yağmur IŞIN

Düşük Ayak

Düşük ayak sendromu, ayak bileğini yukarıya doğru kaldırılamamasıdır.Bir insanın ekleminin aktif olarak çalışabilmesi için ilk önce sağlam bir eklem, bu eklemin hareketini sağlayan kasların fonksiyonel olması ve yine bu kasların fonksiyonunu sağlayan sinirlerin çalışıyor olması gerekmektedir. Bu yapıların herhangi birindeki bozukluk eklemde hareket kaybına yol açar.

 

Örneğin kalçadan yapılan iğne sonrası düşük ayak gelişebilir. Çünkü o bölgeden sinir geçer ve zarar görebilir. Yine bel fıtığı , omurilik travmaları şeker hastalığı, dar kanal gibi durumlarda da düşük ayak görülebilir.

 

Düşük ayak tedavisinde ilk önce sebep ortadan kaldırılmalıdır ve ilk önce atel ve splintler kullanılmalıdır.

 

Düşük ayakta çalışmayan kas genellikle tibialis anteriordur. Yukarıda saydığımız ve yine sayamadığımız birçok sebepten bu kas çalışmadığında tibialis posterior kasını ayağın önüne transfer edip ayağı yukarı çeken bir kas grubu olarak değiştirebiliyoruz. Bu ameliyatı gerçekleştirebilmek için ilk önce bu kasın fonksiyonel olması gerekir.

 

Cerrahi yapıldıktan sonra hastanın ayağı atele alınır ve ertesi gün ayağa kaldırılıp yürütülür. Yaklaşık 4-6 hafta atel uygulamasından sonra atel çıkartılıp rehabilitasyona başlanır.