Preloader Close
OP.DR. YAĞMUR IŞIN

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs yırtığı, dizde en sık meydana gelen, ağrılı ve zayıflatıcı bir kıkırdak yaralanması türüne verilen isimdir.  İnsanların dizlerinde, kaval kemiği ve uyluk kemiğin arasında bir yastık görevi gören C şeklinde iki kıkırdak parçası vardır. Bunlara menisküs adı verilir.

Menisküs Yırtığı Neden Olur?

Daha çok sporcularda görüldüğü için bir sporcu hastalığı olarak bilinse de ani dönme hareketleri başta olmak üzere, dizdeki travmalar sonucu ve yaşlılarda dize alınan küçük darbelerin birikmesi ile oluşan menisküs yırtığı, dizini herhangi bir şekilde zorlamış kişilerde de görülebilir.

Menisküs Yırtığı Nasıl Önlenir?

Önlemler arasında öncelikle düzenli egzersiz ile uyluk kasların güçlü ve dayanıklı tutmak gelir. Ağır egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Egzersiz sırasında giyilen ayakkabılar mutlaka yeterli desteği vermeli, ve ayağa doğru şekilde oturtularak kullanılmalıdır. Esneklik korunmalı, zorlayıcı hareketler sınırında bırakılmalıdır.

Menisküs Yırtığı İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Onarılamayacak kadar büyük bir menisküs yaralanması olan bireylerde uzun vadede diz artriti gelişme riski daha yüksek olabilir.

Menisküs onarımı için yapılan cerrahi müdahaleler düşük risklidir ve nadiren komplikasyon görülür. Bu olası komplikasyonlar arasında deri sinirlerinin yaralanması, enfeksiyon ve diz sertliğini bulunur.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir?

Menisküs yırtığının belirti ve semptomları arasında bacağı bükme ve açma zorluğu, dizde sürekli ağrı, kilitlenme eğilimi, şişlik, ve yaralanma sırasında özellikle fark edilen patlama hissi bulunur.

Menisküs Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Akut oluşan ağrı mekanizmasının anlaşılması ve detaylı fizik muayene ile menisküs yırtığından şühe edilebilir. Ve magnetik rezonans görüntüleme ile menisküs yırtığı tanısı konulabilir.

Menisküs Yırtığı Nasıl Geçer?

Her menisküs yırtığı vakası ameliyat gerektirmez. Bireyin diziniz kilitlenmiyorsa, durum dengelendiyse, ağrı ilerlemiyorsa ve semptomlar ile belirtiler hafifliyorsa düzeliyorsa cerrahi olmayan tedavi yöntemleri yeterli olabilir. Bu durumda İyileşmeyi hızlandırmak için dizi dinlendirmek önemlidir.